Luchtvaart

Staanplaatsen: de toekomst in de luchtvaartindustrie?

Zijn staanplaatsen dan toch de toekomst van de luchtvaartindustrie? Een tijd geleden stelde de CEO van Ryanair goedkope staanplaatsen voor en noemde hij vliegtuiggordels zinloos. “Een vliegtuig is verdomme gewoon een bus met vleugels. Als er ooit al een vliegtuig crasht zal een gordel je niet redden,” aldus Michael O’Leary. Als het van hem afhangt, bieden zijn vliegtuigen binnenkort cabines voor staande passagiers aan vanaf één Britse pond per vlucht. De economische blog Priceonomics legt uit waarom dit idee helemaal zo gek nog niet is als het klinkt.

1. De economische logica is duidelijk: staanplaatsen betekenen meer passagiers per vliegtuig, wat hogere winsten impliceert en lagere ticketprijzen in ruil voor een verlies aan kwaliteit, comfort en volgens sommigen ook veiligheid.

2. Qua veiligheid heeft O’Leary echter de wetenschap aan zijn kant. Je hoeft normaal gezien geen gordel te dragen op een bus omdat je daar veertig maal veiliger zou zijn dan in een auto. Een vliegtuigreis is gemiddeld honderd maal veiliger dan een autorit.

3. Ryanair zou bereid zijn tot een compromis met de regulerende instanties door de nieuwe staanplaatsen uit te rusten met harnassen.

4. O’Leary stelt de staanplaatsen enkel voor op korte routes waar weinig kans is op turbulentie.

5. Hoewel passagiers vaak luidkeels klagen over de gebrekkige dienstverlening van low-cost luchtvaartmaatschappijen als Ryanair en het Amerikaanse Spirit, schetst hun koopgedrag een heel ander beeld. De meeste passagiers verkiezen duidelijk lagere prijzen boven kwaliteit. Vandaar de indrukwekkende groei en stijgende inkomsten van de budgetmaatschappijen.

De talloze creatieve manieren waarop (vooral low-cost) vliegtuigmaatschappijen er in slagen om je voor, tijdens en na je vlucht extra te doen betalen, leveren hen tientallen miljarden per jaar op. Deze strategie is inmiddels essentieel geworden voor hun bottom line en zal in de toekomst enkel belangrijker worden. Enkele voorbeelden van zulke optionele extra’s:

1. Zetels zijn een erg in het oog springende manier waarop maatschappijen je extra doen betalen. Een basisplek in economy/coach mag dan wel goedkoop zijn, maar voor slechts enkele tientallen euro’s meer kies je zelf je zetel en verzeker je je van een significant betere plaats. Nog beter (en duurder) zijn de reserveerbare zetels in ‘premium economy’ of ‘economy plus’.

2. Je ticket wijzigen is nagenoeg nooit kosteloos (tenzij je een extra verzekering aankoopt, natuurlijk). Zo vraagt Alaska Airlines hier 125 dollar voor, wat 75 dollar minder is dan de meeste Amerikaanse maatschappijen. In Europa blijven deze boetes relatief beperkt tot ongeveer 35 á 50 euro per persoon. De naam op een ticket wijzigen kan echter tot 140 euro kosten en is bij bepaalde maatschappijen (waaronder British Airways) onmogelijk.

3. Bagage inchecken is wellicht de bekendste upselling-tactiek. De meeste maatschappijen laten je gratis of tegen een minimale kostprijs een beperkte hoeveelheid bagage inchecken, maar de prijs van bijkomende koffers kan snel oplopen.

4. Dure maaltijden in economy/coach zijn relatief nieuw. Hoewel de meeste maatschappijen al lang maaltijden aanbieden (althans op langeafstandsvluchten), begon KLM in 2011 ook duurdere à la carte maaltijden te serveren in economy/coach. Deze tactiek werd ondertussen door bijna alle andere luchtvaartmaatschappijen overgenomen en is uiterst winstgevend. Waarom de maatschappijen het doen:

  1. Upselling zou vliegtuigmaatschappijen dit jaar ruim 42,6 miljard dollar (31,11 miljard euro) opbrengen volgens een rapport van IdeaWorks en CarTrawler (PDF).
  2. Dat is twintig procent meer dan vorig jaar en bijna negentig procent meer dan in 2010.
  3. Het oude, all-inclusive prijsmodel is bijna helemaal aan de kant geschoven ten voordele van de nieuwe strategie met goedkopere tickets en tal van extra’s.
  4. Negen procent van de globale inkomsten van de luchtvaartsector zal dit jaar afkomstig zijn van extra’s. Drie jaar geleden was dit amper 3,2%.
  5. Vooral low-cost maatschappijen hebben zich op de trend gestort: ruim twintig procent van hun inkomsten komt uit upselling.
  6. Michael O’Leary van Ryanair stelde een paar jaar geleden zelfs voor om de toiletten betalend te maken, maar moest, op vraag van regulerende instanties, van zijn idee afstappen.

Google en low cost tickets?

Google werkt aan een verbeterde prijsvergelijker voor vliegticktets die in maart 2014 wordt gelanceerd. Dat zegt Ryanair-ceo Michael O’Leary tegenover de Irish Independent. Volgens O’Leary zou de nieuwe prijsvergelijker “concurrenten als Skyscanner wegblazen” als de dienst wordt gelanceerd. Google beschikt reeds over de dienst Google Flight Search, een prijsvergelijker waarmee gebruikers vluchten kunnen boeken. Deze dienst biedt echter niet tickets van goedkopere vliegtuigmaatschappijen. Ook Ryanair is niet in Google Flight Search opgenomen. Het is mogelijk dat O’Leary een dergelijke uitspraak doet omdat zijn vliegtuigmaatschappij binnenkort wel in de nieuwe prijsvergelijker van Google wordt opgenomen.

Bronnen: Priceconomics, express.be, New York Times, Quartz, Ryanair, ABC News, NU.nl, Irish Inependent.

* Deze post is ook verschenen op Digital Economics.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.