Spotify

Door Spotify groeit de omzet van muziek

Door de groei van streaming is de Nederlandse muziekindustrie voor het eerst in 12 jaar weer gegroeid. Dat stelt de NVPI, de brancheorganisatie van de entertainmentindustrie, dinsdag. Er werd in de eerste helft van 2013 zo’n 58 miljoen euro verdiend door Nederlandse platenmaatschappijen. Dat is 1,9 procent meer dan een jaar eerder. Streaming diensten groeiden met 131 procent naar 15,7 miljoen euro, 27 procent van het totaal. De cd-verkoop blijft de belangrijkste inkomstenbron, maar daalde wel met 18 procent naar 34,1 miljoen euro. De totale digitale markt heeft inmiddels een aandeel van 41,3 procent op het totaal en zal naar verwachting snel de fysieke verkoop voorbij gaan.

”De muziekindustrie neemt na jaren van reorganisaties weer personeel aan”, aldus NVPI-directeur Paul Solleveld. ”Het is goed nieuws dat na 12 jaar de weg omhoog weer is gevonden.” Vergeleken met het hoogtepunt van de muziekindustrie rond de eeuwwisseling is er nog veel in te halen, stelt de NVPI. Toen was de omzet nog 2,5 keer hoger. Over 2 jaar wordt de verkoop van cd’s en platen in Nederland definitief overtroffen door de inkomsten op gestreamde en gedownloade muziek. Dat voorspelt onderzoeksbureau PwC in een marktanalyse. De Nederlandse inkomsten uit digitale muziekopnames stijgen de komende 5 jaar van 57 miljoen euro in 2012 naar 101 miljoen in 2017. Daar staat tegenover dat de omzet op fysieke muziekproducten in deze periode jaarlijks met bijna 12 procent afneemt. Cd’s en platen waren vorig jaar nog goed voor 133 miljoen euro. In 2017 is dat slechts 71 miljoen, aldus PwC. De totale omzet uit opgenomen muziek neemt tussen 2012 en 2017 af van 190 naar 171 miljoen euro. ”De inkomsten uit opgenomen muziek dalen in Nederland al sinds 2008”, zegt mediaexpert Ennel van Eeden van PwC. ”Het grote illegale muziekaanbod en de worsteling van de muziekindustrie met nieuwe verdienmodellen hebben veel geld gekost. Meer en meer wordt het gemis aan inkomsten uit fysieke verkoop gecompenseerd door inkomsten uit diensten als Spotify en iTunes.”

Beperkte groei

Voor de muziekindustrie als geheel voorspelt PwC de komende jaren wel beperkte omzetgroei, na een lange periode van krimp. Weliswaar daalden de totale inkomsten uit opnames, kaartverkoop, sponsoring en merchandising vorig jaar met bijna 3 procent. De komende 5 jaar zullen deze inkomsten naar verwachting jaarlijks gemiddeld met 1,2 procent stijgen naar 758 miljoen in 2017. ”De muziekindustrie moet het steeds meer hebben van de markt voor livemuziek. Artiesten zoeken naar nieuwe manieren om consumenten te bereiken en te raken. Vooral grote artiesten verdienen meer met concerten, merchandising en tv-optredens dan dat ze verliezen op de verkoop van opnames”, aldus Van Eeden.

Spotify alles is een service

Spotify is een Zweeds bedrijf dat in 2006 is opgericht en dat muziek als stream aanbiedt. Gebruikers kunnen uit een database van miljoenen nummers bepalen welke muziek ze willen beluisteren. Om opbrengsten te genereren wordt de uitzending door reclame onderbroken, maar tegen betaling is dit afkoopbaar. De dienst wordt gezien als alternatief voor iTunes. Spotify is in april 2006 door Daniel Ek en Mark Lorentzon opgericht. De naam “Spotify” is ontstaan uit de twee woorden spot en identify. Hiermee wil het bedrijf zeggen dat je een nummer dat je allang vergeten was, spot, identificeert. Dan kun je weer van dat ene nummer genieten. Hun motto toen ze begonnen waren, is dat iedereen straks alle nummers kan beluisteren. De applicatie is sinds 18 mei 2010 in Nederland beschikbaar, maar vooralsnog niet in België.

Abonnementen

Spotify biedt drie soorten abonnementen aan.

1.Spotify Open is het gratis abonnement. Hierbij kan de gebruiker de eerste 6 maanden maximaal 20 uur per maand gratis muziek luisteren. Elke week wordt er 5 uur bijgeschreven aan het te- goed. Na 6 maanden kan de gebruiker maximaal 10 uur gratis luisteren en elk nummer kan maar 5 keer beluisterd worden. Bij de gratis versie zitten reclameonderbrekingen.

2.Spotify Unlimited is een betaald abonnement. Voor € 4,99 per maand krijgt de gebruiker onbeperkt toegang tot de database van muziek zonder reclame en tijdslimiet.

3. Spotify Premium kost € 9,99 per maand. Deze dienst biedt betere muziekkwaliteit, gebruik via mobiele apparaten en de optie om muziek offline te beluisteren.

Daarnaast is het mogelijk om bij Spotify gift-cards te kopen om kado te geven, of om zo eenvoudig zelf slechts 1 maand gebruik te maken van de diensten zonder een vast abonnement. Deze kaarten zijn momenteel alleen te krijgen voor de Premium versie. De betaling van Spotify kan met een creditcard of een geverifieerd Paypal account (door gebruik van creditcard of door je bankrekening te koppelen). Plannen voor methodes als iDeal zijn er nog niet i.v.m. het abonnementsmodel waar iDeal niet in kan voorzien.

Beschikbaarheid

Momenteel is de muziekdienst volledig beschikbaar in Finland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland, Noorwegen, Spanje, de Verenigde Staten en Zweden. In België is de muziekdienst vooralsnog niet vrij beschikbaar, dit vanwege nog op te lossen licentieovereenkomsten. Dit is tevens de reden dat het zo lang duurde voordat Spotify in Nederland kwam. De Engelse krant The Guardian berichtte in 2009 over het plan om de dienst in de Verenigde Staten te introduceren.

Visie

Spotify doet het goed in Europa. Het afgelopen jaar hebben Nederlandse Spotifygebruikers voor 2000 jaar aan muziek gestreamd. In Zweden en Noorwegen is de streaming muziekdienst de op een na grootste digitale verdiener voor de muziekindustrie. Alleen iTunes doet het beter. Echter: het bedrijf maakt nog geen winst. Om die belangrijke stap te zetten kijkt Spotify al een tijdje naar de overkant van de Atlantische Oceaan. Het is voor Spotify niet makkelijk om voet aan wal te krijgen in de relatief sterk ontwikkelde digitale muziekmarkt in de VS. Jonathan Foster, directeur van Spotify Europa zegt tegen een verslaggever van NRC next: “Er is daar nu veel beweging in de muziekindustrie.” Maar om winstgevend te worden ziet Spotify het veroveren van het westen als essentieel. “Amerika is de belangrijkste muziekmarkt. Ons verdienmodel werkt pas als (…) onze schaalgrootte vertienvoudigt.” De recente beperking van het Spotify Open lidmaatschap is waarschijnlijk een concessie die Spotify aan de Amerikaanse labels heeft gedaan om te voorkomen dat Spotify de omzet van betaalde diensten kannibaliseert die daar de afgelopen jaren zijn uitgerold. Inmiddels wordt Spotify ook aangeboden door wederverkopers als Ziggo, als onderdeel van de geboden content.

Bronnen: PwC, NVPI, Spotify, Wikipedia en NU.nl.

The post Door Spotify groeit de omzet van muziek appeared first on Digital Economics.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.