Is er vraag naar digitaal vliegen?

Sinds 2006 is onze KLM al aan het studeren op “bellen aan boord”. Apparaten als smartphones en tablets zouden binnenkort ook in Europa tijdens de hele vlucht kunnen worden gebruikt. Echter het blijft stil, geen nieuws van de KLM. Volgens marktonderzoeker Telecompaper is de penetratiegraad van smartphones in Nederland in 2013 verder gegroeid. In het derde kwartaal van 2013 beschikte 72 procent van de mobiele bellers over een smartphone. Vorig jaar in hetzelfde kwartaal was dat nog 56 procent. Samsung bleef de nummer één en zag haar marktaandeel stijgen van 42 procent in Q3/2102 naar 47 procent in Q3/2013. Samsung is ook marktleider in de markt voor gewone mobieltjes, met een marktaandeel van 41 procent. Nokia staat hier op de tweede plaats met 38 procent. 

Smartphones markt groeit!

In het kielzog van het succes van Samsung nam ook het marktaandeel van Android toe. Inmiddels beschikt 69 procent van de smartphone-bezitters over een Android-toestel. Apple iOS groeide naar 22 procent van de markt, zo valt te lezen in het ‘Dutch Smartphone User Q3 2013’ rapport van Telecompaper, dat is gebaseerd op een online-onderzoek onder bijna 20.000 Nederlandse consumenten. Uit het onderzoek komt verder naar voren, dat de leeftijd en het inkomensniveau van de gemiddelde smartphone-gebruiker in vergelijking met 6 maanden geleden nog steeds omlaag gaat. Zo was bijna een derde van de gebruikers in Q3/2103 student. Hi en Vodafone tellen de grootste populatie smartphonegebruikers – ca. 80 procent – in hun klantenbestand. KPN en Telfort hebben de minste klanten met een smartphone. Mediamarkt is voor het vijfde kwartaal op rij de grootste smartphoneverkoper in ons land, goed voor een zesde van het totaal in fysieke winkels verkochte smartphones. Voor smartphone/sim combinaties zijn de fysieke winkels van T-Mobile favoriet, met ongeveer een kwart van de totaalomzet.

Waar blijven de nieuwe regels?

De Europese luchtvaarttoezichthouder EASA zei eind november nieuwe regels te publiceren die dit mogelijk zullen maken. Ook daarover is het stil? Momenteel mogen gadgets alleen worden gebruikt boven de 3000 meter. Tijdens het opstijgen en landen moeten ze worden uitgeschakeld. De nieuwe regels zouden volgen op een beslissing van de Amerikaanse toezichthouder FAA om het gebruik van gadgets in meer gevallen toe te staan. Apparaten moeten tijdens de gehele vlucht wel in vliegtuigmodus blijven staan, zodat contact met mobiele netwerken niet mogelijk is. Ook daar zou echter verandering in kunnen komen. Door nieuwe regels van de Europese Commissie wordt het mogelijk voor vliegtuigmaatschappijen om binnen hun vliegtuig een 3G- of 4G-netwerk op te zetten. Momenteel mogen maatschappijen al wifi-netwerken en 2G-netwerken aanbieden in vliegtuigen, wanneer deze op meer dan 3000 meter hoogte vliegen. Zo kunnen passagiers al internetten en bellen tijdens de vlucht. Ook 3G- en 4G-netwerken zullen alleen zijn toegestaan boven de 3000 meter. Contact met mobiele netwerken van providers op de grond blijft dus verboden.

Virgin is wel adoptief!

Luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic staat het gebruik van mobiele telefoons toe op enkele vluchten. Eerder staakten Lufthansa en Qatar Airways soortgelijke pogingen na fel protest van de reizigers. Op de langeafstandsvluchten van Virgins nieuwe A330-airbus tussen Londen en New York kan de reiziger nu bellen of met zijn smartphone zijn email checken. Tegen het einde van het jaar wil Virgin het systeem geïnstalleerd hebben op twintig toestellen van haar vloot, ook op de Boeing 747. Storing van de boordcomputer wordt technisch vermeden doordat het vliegtuig een soort telecomstation herbergt. Dit stuurt de signalen door naar een satelliet of naar een systeem op de grond, zonder interferentie met de boordinstrumenten.

Hoewel voor roaming prijzen!

Virgin rekent hiervoor internationale roamingtarieven. En er zijn ook beperkingen. Tijdens het landen en het opstijgen mag het niet gebruikt worden en op zo’n 400 km van het Amerikaanse luchtruim moet het systeem ook uit. Verder kunnen maar tien passagiers tegelijk gebruik maken van de dienst, wegens de beperkte bandbreedte. Ten slotte komen voorlopig enkel klanten van O2 of Vodafone in aanmerking. Studies van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas wijzen uit dat de klant zo’n service helemaal niet wil en als storend ervaart, maar Virgin beweert het tegendeel.

United Airlines-passagiers kijken films op eigen tablet en smartphone!

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines gaat het filmaanbod in vliegtuigen streamen naar smartphones, tablets en laptops van de passagiers zelf. In plaats van het tonen van films en series op de schermpjes in de rugleuning van stoelen zullen alle vluchten van United op termijn beschikken over een nieuwe streaming dienst. Via een speciale app of plug-in in de browser van laptops kunnen passagiers dan het aanbod op hun eigen apparaat raadplegen. In eerste instantie worden alleen iPhones en iPads ondersteund, maar later zal er ook een Android-app uitkomen. Het streamen van films en series verloopt via de wifi-verbinding die United aanbiedt in vliegtuigen. Eind 2014 moeten alle binnenlandse vluchten beschikken over de nieuwe streamingdienst. Wanneer alle internationale vluchten ook worden ondersteund, is nog niet bekend. Het aanbod bestaat uit 150 films en 200 series en wordt volgens United gratis aangeboden. Waarschijnlijk moet er wel worden betaald voor de wifi-verbinding.

Bronnen: Google, NU.nl, de Volkskrant, KLM, Connexie, Telecompaper, Virgin, Quantas en United Airlines.

* Dit artikel is eerder verschenen op Digital Economics.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.